TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

FÜAB HATAY'DA ÜYELERİYLE İSTİŞARE TOPLANTISI YAPTI

FÜAB HATAY'DA ÜYELERİYLE İSTİŞARE TOPLANTISI YAPTI

FİDAN ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ BÖLGESEL İSTİŞARE TOPLANTILARINA HATAY’DA DEVAM ETTİ

          FÜAB tarafından organize edilen bölgesel istişare toplantısı 26-27 Nisan 2018 tarihlerinde Truva Life Otel Samandağ/HATAY’da yapıldı. Toplantıya FÜAB Yönetim Kurulu ve FÜAB Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Osmaniye ve Adana illerinden üyeler ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Dairesi Başkanı Mehmet SIĞIRCI ve Fidan/Fide ve Destekler birim koordinatörü Dr. Veyis Yurtkulu ile Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Osmaniye ve Adana illerinden Bakanlık il-ilçe müdürlüğü yetkilileri, ayrıca İl Müdürü Mehmet ANDİÇ, Ziraat Odası Başkanı Selim KAMACI, Belediye Başkanı Mithat NEHİR’in ile birlikte yaklaşık 100 kişi katılım sağlandı. Yoğun ilgi gösterilen istişare toplantısı Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel TANRIVER’in açılış konuşması ile başladı.

FİDANCILIK SEKTÖRÜNDE KALİTE ARTMIŞ VE İHRACAT ARTMIŞTIR

Başkan TANRIVER konuşmasında fidancılık sektöründe yaşanılan olumlu gelişmeleri açıklayarak, fidan üretiminde ülkemizin kendine yeter seviyede olduğunu, 2 milyon dolarlık ithalata karşın 30 milyon dolar ihracatın gerçekleştiğini belirtmiştir.

BAKANLIĞIN SEKTÖRE SAĞLADIĞI 6 MİLYON TL ÜRETİM DESTEĞİ, ÜLKEMİZE 135 MİLYON TL OLARAK GERİ KAZANDIRILDI

FÜAB Yönetim Kurulu Başkanı TANRIVER; FÜAB girişimleri sonucunda Bakanlık tarafından 2016 yılında Sertifikalı fidan üretimi desteği başladığını, bu sayede sektöre sağlanan üretim desteği miktarının 2018 yılında 20 milyon TL verilmesinin beklendiğini; devletten sağlanan desteğin 22,5 katının ülkemize geri kazandırıldığını belirtti. TANRIVER, bu nedenle tüm aşama fidan ve materyal üretimlerinin destek kapsamında yer almasını ve ihracata da teşvik yapılması gerektiğini belirtti.

Konuşmasında FÜAB faaliyetleri hakkında bilgi veren Başkan TANRIVER, kaçak satışlar, döner sermaye ücretleri ve sertifikasyon ile ilgili sektörün sorunları ve çözüm önerilerini açıklayarak, Bakanlığın sektörümüze, üyelerin ise Birliğimize destek vermeleri gerektiğini belirtmiştir.

Ziraat Odası Başkanı Selim KAMACI, Hatay İl Müdürü Mehmet ANDİÇ, Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet SIĞIRCI ve Samandağ Belediye Başkanı Mithat NEHİR ise açılış konuşmalarında, ülkemiz bitkisel üretim ve fidancılık sektöründeki gelişmeler, Bakanlık faaliyetleri hakkında bilgiler verilerek, çalışmaların verimli sonuçlanmasını dilediklerini belirttiler. Açılış konuşmalarının ardından Fidan/Fide Birim Koordinatörü Veyis YURTKULU, fidan üretim ve kullanım destekleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantının ikici bölümünde ise FÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel TANRIVER, Yönetim Kurulu Üyesi Atıf ÇAPAR, Genel Sekreter Handan BÜYÜKDEMİRCİ ve GTHB yetkisi Dr. Veyis YURTKULU, FÜAB üyelerinin sorularını cevaplandırarak, üyelere yönelik bölgesel istişare toplantısının devam edeceği ifade edildi.