TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

FÜAB VE BAKANLIK DOKU KÜLTÜRÜ ÜRETİCİLERİNİ ZİYARET ETTİ

FÜAB VE BAKANLIK DOKU KÜLTÜRÜ ÜRETİCİLERİNİ ZİYARET ETTİ

Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit NALLI ve Genel Sekreter Handan BÜYÜKDEMİRCİ, Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden Koordinatör Dr.Veyis YURTKULU, Tohumculuk Dairesi ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü uzmanları ile birlikte 10-12 Ekim 2018 tarihlerinde S.S. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Ödemiş’teki fidan üreticilerinin parselleri gezildikten sonra, doku kültürü üretimi için yetki almış olan Bademli Biyoteknoloji San. ve Tic.Ltd.Şti., Agromillora Fidan Üretim ve Pazarlama Ltd.Şti. ile Dikili Çiftlik A.Ş. firmalarının doku kültürü laboratuvar, iklim odası ve alıştırma seraları incelenmiş, firma yetkilileri ile görüşülerek doku kültürü anaç ve fidan üretimleri ile ilgili sorunları alınmış, Bakanlık ve FÜAB olarak çözüm önerileri değerlendirilmiştir.

Yapılan değerlendirmelerin sonucunda sorunların çözüm önerileri olarak üyelerle birlikte yapılan toplantılar sonucunda aşağıdaki kararlar alınmıştır.

  1. Doku kültürü üretiminde başlangıç materyaline ait sertifika istenilmemesi kararı alınmış; bu sayede doku kültürüne teknik açıdan uygun olan dönemlerde beyanname verilebilmesi ve doku kültürü ortamına transfer edilmesi imkanı sağlanacaktır.
  2. Bitki Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılarak, yetki belgesinin sadece ülkemizde koruma altında olan çeşitlerin tescilinde istenilmesi sayesinde talep gören çeşitlerin tescil edilmesi mümkün olacaktır.
  3. Başlangıç materyali olarak koltuk altı gözü kullanıldığı durumlarda çelik olarak adlandırılacak; bu sayede uygulama birlikteliği sağlanacaktır.
  4. Alıştırma Ortamı Kontrol Raporunu İl/İlçe Müdürlükleri 1 ay beklemeden düzenleyecek; üretici satışı alıştırma ortamında min. 1 ay beklettikten sonra yapacaktır. Bu sayede satıştaki sorunlar çözülmüş olacaktır.
  5. Her beyannameye en fazla 6 kontrol raporu düzenlenebilecek; bu sayede pazarlamadaki sorun giderilecektir.
  6. Viyol fidanda da kullanılabilecek; ancak en fazla 24lük ve min. 0,5 litrelik viyol kullanılabilecek.
  7. İklim odasında tüm üretimler materyal olarak adlandırılacak; alıştırma ortamında çeşitler için fidan, anaçlar için materyal kontrol raporu düzenlenecek.
  8. Doku kültürü üreticilerinin laboratuvar, depo, iklim ve alıştırma ortamlarında kullanılan elektriğin “sanayi” olarak kabul edilmesi, bu üretim yerlerinin “ticarethane” olarak kabul edilmemesi için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına başvurulacak.

 

Alınan bu kararlar sonucu, BÜGEM tarafından Bitki Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik (2. Madde için), Doku Kültürü Yöntemleri İle Üretilen Meyve/Asma Fidanı/Üretim Materyali Ve Çilek Fidesi Üretimi (5. Madde için), Sertifikasyonu İle Pazarlaması Tebliği’nde değişiklikler yapılarak, 2019 yılı Tohumculuk Hizmetleri Uygulama Talimatı’na yukarıda bahsedilen tüm konularda açıklayıcı maddeler eklenecektir.

IMG-20181013-WA0000 



IMG-20181013-WA0000 

IMG-20181011-WA0002-2  

IMG-20181013-WA0000