13. Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı
Kastamonu - Ilgaz Dağında 13. sü gerçekleştirilen Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı'na ilgi büyüktü...
Tarımsal Araştımalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği ve Kastamonu Milletvekili, Kastamonu Valisi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve ilçe Müdürlükleri, Üniversite Akademisyenleri, Orman Genel Müdürlüğü ile Ceviz Fidanı ve Meyve Üreticileri'nin katıldığı toplantıda ceviz hakkında önemli konularda fikir alış-verişi yaşandı.
Açılış konuşmasında Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu’nun ceviz potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirtti. Kastamonu’nun ceviz ile bir çıkış bu
labileceğine dikkat çeken Vali Bektaş, geriye dönük çok yüksek bir imkan olabileceğini belirterek, “Potansiyelimiz bu anlamda çok geniş. Ben umarım buradaki yapılacak çalışmaları
n, söylenecek sözlerin, gündeme getirilecek konularla bizim önümüzü de bir miktar bu toplantıda açmış oluruz” dedi.
Bugün Ceviz üzerine ihtisas yapan birçok akademisyenin Hocası olan Sn. Prof. Dr. Seyit Mehmet ŞEN 'in "Cevizin Besin Değeri ve Sağlıklı Beslenmedeki Önemi" hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sn. M. Şen; "Cevizin abartılmadan hergün tüketilmesi gereken bir meyve olduğunu" tavsiye etti. Bu konu hakkında yazmış olduğu kitabınında tanıtımını yapan Sn. Şen toplantı boyunca teknik bilgilerde de soruları yanıtladı.
Samsun - 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sn.Prof. Dr. Yaşar AKÇA yıllardır düzenlenen Ulusal Ceviz Toplantısı Başkanlık görevini üzülürek bırakmak zorunda kaldığını söyleyerek veda konuşmasını yaptı.
Veda konuşmasının ardından geçtiğimiz sene Kahramanmaraş'ta düzenlenen toplantıdan itibaren 1 yıllık süreçte Ülkemizde ve Dünyadaki ceviz adına değişimleri anlatan Sn. Y. Akça, özellikle Çin Halk Cumhriyetinde gerçekleşen Uluslar Arası Ceviz Sempozyumu'nun üzerinde durdu. 2023 Vizyonu için bu sempozyumun Türkiye'de de düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
İzmir - Ege Üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Sn. Prof. Dr. Ali ÜNAL Meyve fidanlarında özellikle Ceviz fidanında dikimde yapılan hataların üzerinde dururken yaptığı açıklamanın genelinde " Fidan dikim mesafesinin söküm yerinden olması gerektiğini" ifade etti. " Söküm mesafesi = Dikim Mesafesi "
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sn. Prof. Dr. Yakup ÖZKAN “Ceviz ağaçlarının Terbiye ve Budaması” hakkında verdiği önemli bilgilerin yanı sıra ceviz bahçelerine yapılan Teknik Gezilerde verdiği bilgilerin uygulamasını da gösterdi.
Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sn. Prof. Dr. Veli ERDOĞAN ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Sn. Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ ise ülkemizde yanlış bilinen gerçekler hakkında bilgiler verdi. Bodur Ceviz ve ALTAY çeşidine ait magazinsel ve gerçeği yansıtmayan reklamlar ile tüketiciyi kandıran kişilere karşı bilinçli olunmasının üzerinde duran Sn. Erdoğan ve Sn. Sütyemez yaptıkları sunularda abartılan rakamları gözler önüne serdi.
Fidan Üreticileri Alt Birliği'ni temsilen katılan Zir. Müh. Kürşad DURMAZ yaptığı konuşmada Ceviz Fidanı Üreten Üyelerimizin sorunları ve çözüm yolları hakkında konuşma yaptı. Ceviz Fidanında ismine doğru fidan için mavi etketli yani sertifikalı kademede fidan üretiminin yaygınlaşması hususunda çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten FÜAB yetkilisi tüm gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
Toplantının son kısmında yapılan serbest kürsüde katılımcılar dilek ve temennilerini dile getirdiler.
14. Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı için aday olan ÇORUM - VAN - DENİZLİ illerimizden oy çoğunluğuyla Denizli seçildi.
Misafirler Kastamonu il merkezinde verilen yemekten sonra dağıldılar.
Sosyal Medyada
Birliğimiz