TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

FÜAB Üyelerinin Ortaklığıyla Kurulan FİDAN A.Ş. ile TİGEM Arasında Sözleşme İmzalandı

Fidancılık ve Meyvecilik Sektörünün Gelişmesinde Büyük Adım…

­­­­­­

FÜAB üyelerinin ortaklığıyla kurulan FİDAN A.Ş.,  TİGEM arazilerinde üretim yapacak.

 12-2

 

Fidan Üreticileri Alt Birliği’nin (FÜAB)  65 üyesi tarafından kurulan Fidan Üreticileri Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (FİDAN A.Ş.)’nin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM ) arazilerinde fidan üretimi yapabilmelerine ilişkin protokolün imza töreni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi EKER’in katılımı ile Ankara’da bulunan TİGEM Sosyal Tesislerinde yapıldı.

 

4Fidan Üreticileri Alt Birliği Başkanı M.Selçuk Bilgi, “Fidan Üretim Materyali Üretim Projesi” nin fidancılık sektörüne büyük katkılar sağlayacağını vurguladı. M.Selçuk Bilgi,

 “Örnek bir projeyi hayata geçiriyoruz. 545 üyeli Fidan Üreticileri Alt Birliğimiz ve FİDAN A.Ş’nin bu çalışması sayesinde üç farklı coğrafyada ismine doğru, virüsten ari, Avrupa’da ticarete konu olan yeni çeşitlerle üretim yapacağız, ortaklarımızla, sanayicilerimizle meyvecilikte marka yaratacağız’’ dedi.

Törende bir konuşma yapan Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, FÜAB üyeleri tarafından kurulan Fidan A.Ş. nin, TİGEM ile imza attıkları bu örnek projelerin, tohumculuk ve fidancılık sektörlerine ve Türk tarımına hayırlı olmasını diledi.5

3TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Tigem işletmelerindeki modern sulama yatırımlarını anımsattığı konuşmasında, Fidan Üretim Materyali Üretim Projesi hakkında, ‘’ Ülkemiz tarım sektörü için çok önemli bir adım atıyoruz. Bu işbirliği ile 5 yıl içinde kendi ihtiyaçlarımızın hepsini karşılayabilmeyi ve üretilen materyalleri ihraç etmeyi planlıyoruz. Bünyemizde ki işletmeler de yağlı tohumlar, şeker pancarı, patates ve yem bitkileri tohumluklarını ‘ortak üretim modelleri’ ile üreteceğiz’’ şeklinde konuştu.

 

7Son olarak söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER, sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekleme kapsamına aldıklarını belirterek, "650 milyon lira sertifikalı tohum ve sertifikalı fidan desteği ödedik. 108 milyon lira da üreticilerine verdik. Toplam 758 milyon lira Türkiye'de çiftçi sertifikalı tohum ve fidan kullansın ve üretsin diye verdik. Çünkü kaliteli bir tohum tek başına verimi yüzde 20-25 oranında etkiliyor" dedi.

Tarımsal üretimin bir tohumdan meydana geldiğine işaret eden Bakan Eker, tohumun ve fidanın kalitesine bağlı olarak üretilen ürünün de o kadar verimli ve kaliteli olacağını söyledi.

 

Bakan Eker, bilim ve teknolojinin nimetlerinden faydalanılarak geliştirilen tohumculuk faaliyetleriyle verimi artırabileceklerini kaydetti.

 

Geçmiş dönemde insanların sadece kendi tüketimleri için üretim yaptıklarını anımsatan Bakan Eker, insanların büyük şehirlerde yaşaması, ticaretin küreselleşmesiyle üreticilerin uzak pazarlardaki insanlar için de üretim yapmaya başladıklarını ifade etti.

 

"Türkiye meyve-sebze alanında da dünyanın önemli potansiyeline sahip bir lezzet coğrafyası" diyen Bakan Eker, burada önemli bir birikimin söz konusu olduğunu söyledi.

 12810911

İmza töreninin sonunda Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, tohumculuk sektörüne gösterdiği yakın ilgi ve katkıları nedeni ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER’e plaket takdim etti.