TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

FİDAN A.Ş. ULUSAL BASINDA...

FİDAN A.Ş. ULUSAL BASINDA...

FÜAB üyeleri tarafından kurulan Fidan AŞ’nin Genel Müdürü ve Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Atilla Aşkın’ın FİDAN AŞ ile ilgili açıklamaları ulusal basında yer buldu. 

Prof.Dr. Atilla Aşkın’ın açıklamaları Zaman Gazetesinde yer aldı.

FİDAN İHRACATI ARTIK SERBEST! 

Fidan sektörüne verilen güvenceler sayesinde sektörde meydana gelen hareketliliğin ihracatı arttıracağı belirtiliyor.

Fidan AŞ'nin kurulmasının ardından fidan sektöründe geliştirilen projeler, 2023 yılı için dünyanın 3. büyük tarımsal gücü haline gelmeye çalışan Türkiye için kalkınma adına son derece önemli olan meyvecilik sektöründe yaşanan pek çok sorunu çözebilecek nitelikte. 

Türkiye'de meyvecilik sektörünün en büyük sorunlarından birincisi, her türlü hastalık ve zararlılardan ari üretim materyallerinin meyve üreticileri taralından temini, diğeri ise ismine doğru fidan üretiminde yaşanan problemlerdir.

Süleyman Demirci Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın, bu problemlerin ortadan kalkmasıyla, fidan üreticilerinin büyük ihtiyaç duyduğu hastalık ve zararlılardan tamamen ari üretim materyallerinin temin sorununun ortadan kalkacağını belirtti. "Menşei tam olarak belirli üretim materyallerinin kullanımı sayesinde ismine doğru fidan üretimi tam manasıyla ve tüm şüphelerden uzak olarak gerçekleştirilebilecektir. Üretici bahçelerinde yaşanan fidan kaynaklı problemlerin tamamen önüne geçilebilecek böylece ülkemiz ekonomisine doğrudan ve dolaylı olarak çok büyük katkılar sağlanabilecektir. Oluşacak güven ortamı sayesinde ülkemiz dış satımı için büyük önem taşıyan yeni çeşitlerin ülkemize getirilmesinde yaşanan sorunlar büyük oranda ortadan kalkacaktır." diyen Prof. Dr. Aşkın, günümüzde AB üyesi ülkeler yapılamayan fidan ihracatının (virüsten ari fidan miktarının azlığı dolayısıyla) artık yapılabilir hale geleceğini kaydetti. 

Fidancıların kanayan yarası sertifikalı fidan üretiminin ilk koşulu olan sertifikalı kalem ve anaç üretmek amacı ile FÜAB üyesi 65 firmanın bir araya gelerek Fidan Üreticileri Tarım San. ve Tic. AŞ'yi kurduğunu söyleyen Aşkın, Fidan A.Ş.yi kuran 65 ortak Türkiye fidan üretiminin yaklaşık %70'ini üreten firmalar olduğunu ifade etti. 

Fidan A.Ş.'nin hukuksal yapısını tamamladığı ilk günden itibaren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışarak Dalaman, Karacabey ve Çukurova tarım işletmelerinde toplam 2 bin dekarlık bir alanda bu faaliyetin yürütülmesine karar verildiğine dikkat çeken Aşkın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türki cumhuriyetleri pazarı özellikle Azarbaycan, Özbekistan ve Kazakistan son yıllarda önemli bir pazar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu pazarlarda en önemli rakibimiz Polonya, düşük fiyat ve yüksek kalite ile fidancılarımızı zorlamaktadır. Söz konusu akraba ülkelerde fidancılık ve meyve yetiştiriciliği kültürü tamamen eski olup bizlerden beklentileri çoktur.

Son yıllarda herkesin üretemediği ancak özel anlaşmalar yapılarak üretilebilen bazı çeşitler pazarlarda daha iyi fiyatlarla satılmaya başlanmıştır. Yeni üretilen fidanlarla kurulan şeftali/nektarin bahçelerinin meyveleri yurt dışı pazarlarda doğrudan ismiyle daha iyi fiyatlarla satılabilecektir.

Fidan AŞ ortakları adına dünyaca önemli ıslahçılar ile görüşmeye devam etmektedir. Bu amaçla 4-7 Şubat 2014' te Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Fruit Logistica Fuarı'na katılarak yurt içi ve yurt dışı pazarlarda önemli olabilecek yeni çeşitler için antlaşmalar yapmıştır. 

Fidan AŞ. Projesi, 2023 yılı için dünyanın 3. büyük tarımsal gücü haline gelmeye çalışan Türkiye için son derece önemli olup meyvecilik sektöründe yaşanan pek çok sorunu çözebilecek niteliktedir." 

Fidan üreticilerine yasal statü Tohumculuk Kanunu 31.10.2006 tarihinde kabul edilmiş ve 08.11.2006 tarihli 26340 sayılı resmî gazetede ilan edilmiştir. Amaç, tohumculuk sektörünün geliştirilmesi ile sektörde faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiler arasında meslekî dayanışma sağlayarak meslekî faaliyetleri kolaylaştırmak, tohumculuk faaliyetinde bulunanların ekonomik ve sosyal haklarının korunmasını sağlamaktır.

Fidan Üreticileri Alt Birliği ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 31.03.2008 tarihinde kuruluş izni verilerek kurulan ve bugün itibarı ile 545 üyesi olan bir yapıdır.