TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

FÜAB HATAY TOPLANTISI - Sektörden Hayat Hikayeleri

10a

TÜRKİYE FİDAN ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ HATAY’DA ÜYELERİ İLE BULUŞTU

1Fidan Üreticileri Alt Birliği ve Fidan Üreticileri Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurullarında yapılan seçimlerden sonra göreve gelen Yönetim Kurulları, toplantılarını sadece Ankara’da yapmayıp fidancılığın yoğun olarak yapıldığı değişik bölgelerde yapma kararı almıştır. Birincisini Bursa bölgesinde, ikincisini de 11-12 Eylül 2014 tarihlerinde Hatay bölgesinde yaparak, üyelerin problemlerinin yerinde çözümü sektörün birbirleriyle tanışıp kaynaştığı ve bütünlüğün sağlandığı bu toplantılar yoluyla; yapılan çalışmaların yerinde paylaşılması sağlanmaktadır.

Toplantıda Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel TANRIVER yaptığı konuşmada sektörün en önemli sorununun kayıt dışı üretimin oluşturmakta olduğunu, maalesef üretim planlamasının olmadığını belirtmiştir. Bölgesel toplantılardaki amacın kayıt dışı üretim yapan fidancıların Fidan Üreticileri Alt Birliği çatısı altına girmeleri ve Türkiye’nin ihtiyacı olan planlı fidan üretiminin yapılması gerektiğini, ayrıca üyelerimizin ortak sorunu olan kendilerinin üye aidatlarını, sertifika ve analiz ücretlerini ödeyip, doğru fidancılık yapmalarına rağmen, kayıt dışı fidan üreten ve bu yolla hastalık ve zararlıların yayılmasına sebep olan fidancılar ile mücadele edememektedirler.5

Bunun önüne geçilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kayıt dışı üretim ile ilgili denetimlerin sıklaştırılması, kayıt dışı üretime son verilmesi için Bakanlığın Fidan Üreticileri Alt Birliğine yardımcı olması gerektiğini söylemiş ve tüm sektörün talebinin de bu olduğunu belirtmiştir.

Fidan Üreticileri Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Başkanı Abdullah KANKAYA kurulan şirketin şuana kadar yapmış olduğu çalışmalar hakkında detaylı bilgiler vermiş olup ve sektörün şirkete destek vermelerini istemiştir.

Fidan Üreticileri Alt Birliği’nin önemli çalışmalarından biri olan ve üyelerin ortaklığı ile kurulan  Fidan Üreticileri Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.  ile Türkiye’de ismine doğru, hastalıklardan ari kalem damızlıkların kurulması, üretilmesi ve korunması Fidan Üreticileri Alt Birliği’nin en önemli projelerinden birisini oluşturmaktadır.

Aşı kalemlerinin kontrolsüz olarak meyve ağaçlarından ve komşu bahçelerden alınması değil, sağlıklı izolasyon mesafesine uygun kurulmuş bahçelerinden üyelerimize kontrollü, sağlıklı, ismine doğru, mavi etiketli kalem temin etmek en önemli hedeflerimiz ve çalışmalarımızın başında gelmektedir.

9Daha sonra Fidan Üreticileri Alt Birliği olarak uygulamaya sokulan “Sektörden Hayat Hikayeleri” adını verdiğimiz Türkiye’de fidancılık sektörünün gelişmesinde emek vermiş olanlara teşekkür etmek ve bu hizmetlerini ölümsüzleştirmek amacıyla Muhsin SALHAOĞULLARI, Ahmet ÇAPAR, Salim MIZRAKLI isimli fidancılara birer plaket verilmiştir.

12 Eylül 2014 tarihinde ise Hatay ilinin Fidanlı Köyü, Vakıflı Köyü, Samandağ ve Çevik Bölgelerindeki narenciye üreticileri yerlerinde ziyaret edilerek çalışmalar ve problemlerin yerinde görüşülmesi fidancıların yerinde ziyaret edilmesi imkanı sağlanmıştır.

Bu çalışmamızda bizlere ev sahipliği yapan tüm Hatay bölgesindeki üyelerimize teşekkür ediyoruz ve çalışmalarında, üretimlerinde bereket ve bol kazanç diliyoruz.

 Fidan Üreticileri Alt Birliği olarak bu tür çalışmalarımız önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir.

 Gürsel TANRIVER

Fidan Üreticileri Alt Birliği

             Yönetim Kurulu Başkanı

6a