TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

"Şarka Hastalığı Çözüme Kavuşturuluyor"

 

FİDAN ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİNDEN

“Şarka Hastalığı Çözüme Kavuşturuluyor”

1

Dünyada ve Yurdumuzda üreticilerimizin baş belası olan ve özellikle başta kayısı, erik, şeftali ve kiraz meyve bahçelerini büyük ölçüde tehdit eden ve en önemli zararlı organizmalar arasında yer alan “Şarka Hastalığı  (PPV)” Adana’da masaya yatırılarak enine boyuna tartışıldı, çözüm yolları ve yapılan çalışmalar toplantıya katılanlar ile paylaşıldı.

Türkiye Tohumcular Birliği, Mustafa Kemal Üniversitesi, Fidan Üreticileri Alt Birliği’nin önemli destek ve katkılar sağladığı ve Mustafa Kemal Üniversitesi ve Beta Fidancılık işbirliğiyle yürütülen “Şarka Hastalığı Kontrol Stratejilerinin Geliştirilmesi ve Dayanıklılık Islahı ile Mücadele” konulu projenin son durumu toplantısı Adana’da ATOSEV tesislerinde 14 Mayıs 2015 tarihinde yapıldı.

Adana’da yapılan toplantımıza Bakanlığımızdan TAGEM Daire Başkanı Nejdet KAPLAN, Bakanlığımızdan yetkililer, TÜRKTOB temsilcisi, Tarım İl Müdürlüklerinden görevli elemanlar, MKÜ’den Hocalarımız, üreticilerimiz olmak üzere yaklaşık 80 katılımcı iştirak etmişlerdir.Gursel Tanrıver

Panelin açılış konuşmasını yapan FÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel TANRIVER; MARS Projesinin AB tarafından desteklendiğini belirterek, bu toplantımızda söz konusu projenin tanıtımının yapılması, proje çıktılarının değerlendirilmesi ve Şarka Hastalığı ile mücadelede ıslah; fidan üretimi ve meyve yetiştiriciliği konularını değerlendirdiklerini söyledi ve meyve ağaçlarında önemli zararlılara yol açan şarkanın çok önemli bir virüs olduğuna dikkat çekti.

Belirtilen MARS Projesinin yürütücüleri olan Prof. Dr. Kadriye ÇAĞLAYAN, şarka hastalığının önlenmesine yönelik stratejiler, Doc. Dr. Mona GAZEL şarka hastalığının semptomları, teşhis yöntemleri ve karakterizisyonu, Prof. Dr. Bayram Murat ASMA da yerli çeşitlerimizde Şarka Hastalığına karşı dayanıklılık ve Dr. Emine TANRIVER de .avrupa Birliği Projesi “Marker Assisted Resistanceto Sharke-MARS hakkında bilgileri katılımcılara aktardılar.

2Ayrıca Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet KAPLAN yaptığı konuşmada böyle önemli bir konunun gündeme getirilmesinden ötürü teşekkür etti ve bu türlü çalışmaların bakanlıkça devamlı destekçisi olacaklarını belirtti.

Sonuç itibariyle konuşmacılar, şarka hastalığının bir bölgeye girmesi halinde üretimin sonu olacağını, bu hastalığa dikkat edilmesi gerektiğini bunun için kesinlikle sertifikalı fidan kullanılmasını, zararlılarla zamanında mücadele edilmesini ve dayanıklı çeşitlerin kullanılması konularında katılımcılara uyarılarda bulunmuşlardır.

Toplantı sonunda FÜAB Başkanı Gürsel TANRIVER, MKÜ adına proje yürütücüsü Prof. Dr. Kadriye ÇAĞLAYAN ve Beta Fidan adına projenin yürütücüsü Dr. Emine TANRIVER’e teşekkür ederken, misafirlere umarım bu çalıştay ülkemiz meyveciliği açısından hepimize faydalı olmuştur, dedi.

Fidan Üreticileri Alt Birliğimizce, Türkiye Tohumcular Birliğimizin destekleri ile fidancılık sektörü ile ilgili konularda bu tip çalışmalara devam edilecektir.

3